Puutarhan vuosi

Opetan puutarhan hoitoa kursseilla, jotka näet Kurssikalenterista.

Puutarhan hoitoon liittyviä juttuja löytyy Sarin puutarhat -blogistani. Sen sivupalkissa olevassa Aihesanat-listassa on jutut ryhmiteltynä aiheiden mukaan.

Huhtikuu

Lintujen ruokintaa jatketaan koko pakkasjakson ajan.

Sisäkukkien mullanvaihto sekä pelargonien mullanvaihto ja kevätleikkaus ovat edelleen ajankohtaisia.

Osa kasveista kylvetään sisälle esikasvatukseen jo huhtikuussa. Huhtikuun kylvöt.

Nuoret tuijat ja muut kevätauringolle arat on suojattu helmikuun puolessa välissä suojauskankaalla ja suojat otetaan pois vasta kun maa on sulanut.


Omenapuiden, puiden ja pensaiden leikkaus on ajankohtaista, jos lumitilanne sen sallii. On hyvä tietää mitä leikataan ja milloin. Kasvit leikataan aina kasvilajin mukaan. Saat lisää tietoa kurssilla tai neuvontakäynnillä.


Talvisäilytyksessä olevia kesäkukkia on hyvä käydä seuraamassa, miten ne voivat ja osan voi jo ottaa sisälle valoon sekä vaihtaa niille mullat.

Sisäkasveja ja talvetettavia pelargoneja kastellaan talvella merilevällä: Merilevää sisäkasveille. Kasvuun lähteneitä voi jo alkaa lannoittaa. Kastelupäivät näet Sarin puutarhat -blogin sivupalkista Pieni kuukalenteri ja ylävalikon Kastelupäivistä.


Haravoimaan pääsee vasta, kun nurmikko on kuivahtanut. Liian märän maan haravointi keväällä rasittaa nurmikkoa ja sen kasvua. Se voi myös lisätä sammalta nurmikkoon.

Kukkivia sipulikukkia ja orvokkeja voi istuttaa ulos ruukkuihin, mikäli yöpakkaset ovat ohi. Tai ruukut voi suojata tai siirtää sisälle ennen hallayötä.