Puutarhan vuosi

Puutarhan hoitoon liittyviä juttuja löytyy Sarin puutarhat -blogistani.
Lisäksi puutarhatöiden ajoittamisesta kuun mukaan on oma verkkokurssi.

Toukokuu

Sisäkukkien mullanvaihto on edelleen ajankohtaista. Samalla voi ottaa joistakin kasveista pistokkaita juurtumaan. Ja tietysti kasvavalla kuulla.

Toukokuussa esikasvatettavien kasvien kylvöt jatkuvat. Vuorossa ovat mm. samettikukat, tuoksuherne, auringonkukka ja lehtikaali. Samoin daalioiden, gladiolusten yms esikasvatus
alkaa, tai etelässä niiden juurakot voi jo istuttaa maahan.

Pensaiden ja puiden leikkaus jatkuu, jos lehtisilmut eivät ole puhjenneet. On hyvä tietää mitä leikataan ja milloin, leikkaus kun on kasvilajin mukaan. Oikeiden päivien valinta on tärkeä tehdä kuun mukaan, jotta esim. omenapuut eivät ala kasvattaa voimakkaasti
vesiversoja.

Nuorille hedelmäpuille ja muutamille muillekin kasveille laitetut runkosuojat ja jänisverkot poistetaan vasta, kun nurmikko vihertää kunnolla.

Sisäkukkia kastellaan ja lannoitetaan ekologisesti. Olethan huomannut, että muistutan sisäkukkien kastelupäivistä Puutarha Studion Facebook sivuilla.

Haravoimaan pääsee, jos nurmikko on kuivahtanut. Liian märän maan haravointi keväällä rasittaa nurmikkoa ja sen kasvua.

Uusia kasveja voi istuttaa pihalle heti, kun maa on sula. Ja vain niitä kasveja, jotka kestävät yöpakkaset. Nurmikon kylvön voi jo tehdä. Ja tietysti kuun mukaan.

Kukkivat sipulikukat ja orvokit voi istuttaa ulos ruukkuihin, mikäli kovat yöpakkaset ovat ohi. Tai ruukut kiikutetaan hallaöiksi sisälle : )

Toukokuussa on pihan lannoituksen aika, ja kalkituksen, jos siihen on tarvetta.

Esikasvatus eli siementen kylvöt

Kesäkukkien talvisäilytys