Puutarhan vuosi

Opetan puutarhan hoitoa kursseilla, jotka näet Kurssikalenterista.

Puutarhan hoitoon liittyviä juttuja löytyy Sarin puutarhat -blogistani. Sen sivupalkissa olevassa Aihesanat-listassa on jutut ryhmiteltynä aiheiden mukaan.

Kesäkuu

Viimeistään nyt on aika istuttaa ulos kesäkukkia. Jos haluat kastelun suhteen helppoutta, istuta kesäkukat altakastelusysteemeihin. Helppo - Rusokkia ja maahumalaa parvekelaatikoihin, klik

Nurmikko leikataa yleensä kerran viikossa, nurmikon kasvun ja tyypin mukaan.

Uusien taimien istutus jatkuu koko kesän, astiataimia käytettäessä.

Kesäkukat, kasvimaa ja uudet istutukset kastellaan tarvittaessa. Puutarhan kastelusta juttu, klik.

Kirvat ja perhostoukat poistetaan mm. ryhmäruusujen versoista. Hyviä vinkkejä ötököiden ja tuholaisten myrkytyksistä, klik. Sekä tietoa liljojen liljakukkojen torjuntaa, klik.

Vuorimäntyjen uutta kasvua typistetään, kesäkuun alussa, jotta vuorimännystä kasvaa tuuhea ja halutessa matala. Vuorimännyn leikkaus, klik.

Muotoonleikatut pensasaidat leikataan yleensä juhannukseksi.

Syysleimujen lehtiä on hyvä tarkastella aina välillä. Jos niissä näkyy härmää, on aika tehdä
torjuntaruiskutus. Myös muutamalla muulla kasvilla on joskus härmää.

Kivituhkassa kasvavat rikkaruohot harataan ja haravoidaan pois. Ja tietysti muualtakin kitketään rikkaruohot. Kitkemisessä hyödynnetään kuun vaiheita. Kesän 2017 hyvät rikkaruohojen kitkemispäivät, klik

Lisälannoitusta annetaan muutamalle runsasravinteisen maan kasville, kuten loistokärhölle ja jaloruusuille. Myös kesäkukkia lannoitetaan säännöllisesti.