Puutarhan vuosi

Puutarhan hoitoon liittyviä juttuja löytyy Sarin puutarhat -blogistani.
Lisäksi puutarhatöiden ajoittamisesta kuun mukaan on oma verkkokurssi.

Kesäkuu

Viimeistään nyt on aika istuttaa ulos kesäkukkia. Vinkkejä kesäkukkien kastelun vähentämiseen Kesäkukat ja biohiili sammalmulta -blogijutussa.

Nurmikko leikataan yleensä kerran viikossa, nurmikon kasvun ja tyypin mukaan.

Uusien taimien istutus jatkuu koko kesän, astiataimia käytettäessä. Istutusajankohta kannattaa valita kuun mukaan, niin taimet lähtevät hyvään kasvuun.

Kesäkukat, kasvimaa ja uudet istutukset kastellaan tarvittaessa. Tehokas apu kastelussa on juurikastelija, jota ammattilaisetkin käyttävät. Kastelusta juttu Tarviiko pihaa kastella vai ei?

Kirvat ja perhostoukat poistetaan mm. ryhmäruusujen versoista. Hyviä vinkkejä myrkytyksistä on Kirvahyökkäys ja luonnon pyretriini. Jos on etanoita tai lehtokotiloita Etanaraetta espanjansiruetanoille. Ja blogijuttu Onko muurahaisista haittaa?

Vuorimäntyjen uutta kasvua typistetään, kesäkuun puolen välin tietämillä, jotta vuorimännystä kasvaa tuuhea ja halutessa matala.

Kivituhkassa kasvavat rikkaruohot harataan ja haravoidaan pois. Ja tietysti muualtakin kitketään rikkaruohot kuun mukaan.

Lisälannoitusta annetaan muutamalle runsasravinteisen maan kasville, kuten loistokärhölle ja
jaloruusuille. Se on hyvä antaa ns. varastolannoituksena luomulannoitteilla. Ja tietysti kesäkukkia lannoitetaan myös koko kesän tai nekin voi lannoittaa varastolannoituksena.

Talvisäilytyksessä olevia kesäkukkia on jo siirretty vähitellen pihalle. Ohjeita blogissa:

Daalian istutus, ja talvisäilytystesti
Daalioiden hoito ja talvisäilytys
Daaliat kellariin
Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin
Pelargonien talvisäilytys
Pelargonien mullanvaihto ja leikkaus keväällä
Verenpisaran talvettaminen
Vanhan suklaakosmoksen mullanvaihto