Puutarhan vuosi

Puutarhan hoitoon liittyviä juttuja löytyy Sarin puutarhat -blogistani.
Lisäksi puutarhatöiden ajoittamisesta kuun mukaan on oma verkkokurssi.

Huhtikuu

Sisäkukkienmullanvaihto tehdään niille, jotka vasta nyt heräävät uuteen kasvuun. Samalla voi ottaa joistakin kasveista pistokkaita juurtumaan. Ja tietysti kasvavalla kuulla, mitkä näkyvät Sarin puutarhat -blogin Kastelupäivät ja kuu -sivulla.

Huhtikuussa esikasvatukseen kylvettävät siemenet on listattuna blogissa Huhtikuun kylvöt -postauksessa. Jos maa on jo sula, voi kylvää esim. porkkanan siemenet ulos ja tietysti kuun mukaan hyvänä päivänä.

Pensaiden ja puiden leikkaus voi alkaa, jos lumitilanne ja pakkaset sen sallivat. On hyvä tietää mitä leikataan ja milloin, sillä leikkaaminen on aina kasvilajin mukaan. Oikeiden päivien valinta on tärkeä tehdä kuun mukaan, jotta esim. omenapuut eivät ala kasvattaa voimakkaasti vesiversoja.

Nuorille hedelmäpuille ja muutamille muillekin kasveille on laitettu jo talvisuojaukset eli runkosuoja ja korkea metalliverkko.

Samoin nuoret tuijat yms on edelleen suojattuna kevätauringolta.

Sisäkukkien lannoittaminen aloitetaan viimeistään nyt. Olethan huomannut, että muistutan sisäkukkien kastelupäivistä Puutarha Studion Facebook sivuilla. Ne näkyvät myös Sarin puutarhat -blogin Kastelupäivät ja kuu -sivulla.

Nyt otetaan kellarissa talvetetut pelargonit valoon.

Kesäkukkien talvisäilytys

Daalian istutus, ja talvisäilytystesti

Daalioiden hoito ja talvisäilytys
Daaliat kellariin
Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin
Pelargonien talvisäilytys
Pelargonien mullanvaihto ja leikkaus keväällä
Verenpisaran talvettaminen
Vanhan suklaakosmoksen mullanvaihto