Puutarhan vuosi

Puutarhan hoitoon liittyviä juttuja löytyy Sarin puutarhat -blogistani. Sen sivupalkissa olevassa Aihesanat-listassa on jutut ryhmiteltynä aiheiden mukaan.
Kuun vaiheiden mukaan ajoittamisesta on taas ihan oma verkkokurssi.

Maaliskuu

Lintujen ruokintaa jatketaan...

Sisäkukkien mullanvaihto tehdään niille, jotka vasta nyt heräävät uuteen kasvuun. Samalla voi ottaa joistakin kasveista pistokkaita juurtumaan. Ja tietysti kasvavalla kuulla.

Maaliskuussa esikasvatettavien kasvien kylvöt jatkuvat. Vuorossa ovat mm. orvokki, petunia, verbenat, leukoija, leijonankita, lobeliat, ahkeraliisa, kesäleimu, tupakat, koristekaali, päivänsini, miinanköynnös, kelloköynnös, keijunmekko, mustasilmäsusanna, tomaatti, paprika, chili sekä laventeli ja muut perennat.

Pensaiden ja puiden leikkaus voi alkaa, jos lumitilanne sen sallii. On hyvä tietää mitä leikataan ja milloin, leikkaus kun on kasvilajin mukaan. Oikeiden päivien valinta on tärkeä tehdä kuun mukaan, jotta esim. omenapuut eivät ala kasvattaa voimakkaasti vesiversoja.

Nuorille hedelmäpuille ja muutamille muillekin kasveille on laitettu jo talvisuojaukset eli runkosuoja ja korkea metalliverkko.

Sisäkukkia kastellaan ja lannoitetaan merileväuutteella ekologisesti. Olethan huomannut, että muistutan sisäkukkien kastelupäivistä Puutarha Studion Facebook sivuilla.

Vinkkejä kylvöihin ja muihin esikasvatuksiin:

Talvisäilytyksessä olevia kesäkukkia otetaan siirretään vähitellen pihalle. Ohjeita blogissa:

Daalian istutus, ja talvisäilytystesti
Daalioiden hoito ja talvisäilytys
Daaliat kellariin
Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin
Pelargonien talvisäilytys
Pelargonien mullanvaihto ja leikkaus keväällä
Verenpisaran talvettaminen
Vanhan suklaakosmoksen mullanvaihto